Училище с лице, училище за личности

Спомени от училището

На 18.09.12г. от 10.30ч. в 125 СОУ „Проф. Боян Пенев“ заместник-министърът на образованието Милена Дамянова откри музейна сбирка, посветена на развитието на българското училище във времето, наречена е „Спомени от училището“.

Сбирката е оформена благодарение на дарители, съхранили стари предмети от семейната си история, свързани с обучение. Експонатите, събирани от цялата страна, са групирани съответно: училищно обзавеждане, училищна документация, учебно-технически средства, учебни помагала и помощна литература и лични вещи.

Сред най-интересните предмети е ученическо свидетелство от 1937г., в което към всяка оценка е прибавена единица по повод на раждането на тогавашния български престонаследник Симеон Сакскобургготски; дъсчици с надписи „похвала“ и „порицание“; учителска чанта от 1902г. и много други.

Работата по сбирката продължава с амбицията тя да прерасне в музей, като в оформянето му се включат и колеги - учители и хора от цялата страна с вещи или документи от многото (за съжаление) вече изоставени сгради на училища.

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах