Училище с лице, училище за личности

Не на тормоза в училище!

Всяка година, последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. 

Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. Ученик идва на първия учебен ден облечен с розово поло. По-големите ученици започват да му се подиграват и го докарват до плач. В знак на подкрепа негови съученици купуват 50 фланелки и ги раздават в знак на съпричастност. Всяка следваща  година все повече ученици отбелязват този ден, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012г.

Учениците от 3"В" клас, с класен ръководител Ирена Тасева, облечени в розови фланелки и тази година се включиха в инициативата, казвайки "Не на тормоза в училище!".

По повод нещастния инцидент в 52-ро училище, директорът на 125 СУ „Боян Пенев“ се обърна по училищната радиоуредба към всички ученици и учители. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на починалото дете.

Ето думите на г-жа Анастасова:“ Уважаеми учители и ученици, преди два дни, от медиите разбрахме за тежкия инцидент в 52-ро училище, при който се случи най-страшното – почина четвъртокласничка след ритници в корема от свой съученик. Нека всички изразим най-искрените си съболезнования на родителите и близките й!

Да станем и с минута мълчание да почетем паметта на това невръстно дете… Благодаря!

„Не може да играеш с нас!”, „Много си тъп!”, „Къде си тръгнал с тия грозни дрехи?!”, „Разкарай се от тук!”, „Зубрач!”. Чували сте тези реплики, нали…? Може би, дори сте ги изричали! Съществува име за подобно отношение – нарича се „тормоз”.

Тормозът е най-често срещаната форма на насилие в училище. Той прави климата в училище заплашителен за децата. Предизвиква самота, депресия, тревожност, хранителни разстройства… И наранява всички – жертвите, насилниците, свидетелите.

Тормоз се нарича всичко, при което едно дете (или група деца) наранява, унижава или плаши друго дете целенасочено, отново и отново. Това може да се случва по много начини:

 • Бутане, блъскане
 • Препъване
 • Ритане
 • Удряне, шамаросване
 • Наричане с прякори
 • Изнудване
 • Правене на подигравателни забележки
 • Отправяне на заплахи
 • Щипане
 • Разпространяване на слухове и лъжи
 • Кражба или унищожаване на чужди вещи
 • Изпращане на груби имейли или бележки
 • Злоупотреба с профила на личността във виртуалното пространство

Всяко дете има правото да се чувства сигурно, уважавано и приемано в училище – да учи, да работи и да се наслаждава на училищните дейности без страх от физическа или психическа заплаха. Затова обмисляйте внимателно всяка ваша постъпка или действие, преди да го извършите! Помнете: всеки проблем има решение, но това решение не е ритник или обида! Винаги можете да потърсите помощта, подкрепата и съвета на вашия класен ръководител, на педагогическия съветник, на заместник-директор или на директора на училището!

Зачитайте другия, постъпвайте така, както бихте искали другите да постъпват с вас. Уважавайки другите – вие уважаване и себе си! Не забравяйте, че от всички нас заедно и от всеки нас поотделно зависи дните ни в училище да са спокойни, усмихнати и радостни. Защото ние всички заедно сме 125-то училище. Ние сме за пример в много неща, нека да сме пример и за уважението и добрия тон помежду ни! Вярвам, че можем да постигнем това, защото вярвам във всички вас!

05.03.2017 - 001
05.03.2017 - 002
05.03.2017 - 003
05.03.2017 - 004
05.03.2017 - 005
05.03.2017 - 006
05.03.2017 - 007

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах