Училище с лице, училище за личности

Конкурси и проекти

Пътеводител в света на българската Конституция

Тази година нашето училище отбелязва деня на българската Конституция със свое помагало на най-важния закон в България. Електронният пътеводител в света на нашата конституция, който можете да намерите на линка по-долу, е адаптиран за нуждите на средношколците и е продължение на инициативата на училището за гражданско образование в действие, която стартира миналата година с провеждането на училищен референдум.

„За нас е изключително важно да формираме гражданско съзнание в учениците още от ранните им години, защото знанията за това как е устроено и работи демократичното общество и какви са правата и задълженията ни в него, ще възпитат по-отговорни граждани,“ каза Венелина Николова, директор на 125 училище. „Искаме да накараме децата да припознаят историческото значение на този толкова важен документ в контекста на модерното време, в което живеят, и вярваме, че адаптираната версия на Конституцията ще им помогне да се запознаят с основополагащия закон на страната по един достъпен и забавен начин.“

Богато илюстрираният дигитален пътеводител включва кратка история на българската Конституция, детайлно описание на нашите права и задължения, информация за властите в страната, речник на специфична терминология, както и допълнителна информация за по-любознателните ученици като държавни отличия и национални символи. Книжката е със свободен достъп. Приятно четене!

Кратък пътеводител в света на нашата Конституция

 

Обичаме историята....

Водени от разбирането, че историята е извор не само за миналото, но и източник за творчески интерпретации в настоящето и бъдещето, от няколко години насам учителите по история в 125 СУ „Боян Пенев” полагат сериозни усилия да провокират учениците към творчески процес на познание. В две поредни години наши ученици са сред финалистите на олимпиадите по история.

Прочети още...

Състезание по БЕЛ

На 28.04.2016 г. от 10.00 ч. в 125. СОУ ще се проведе ежегодното състезание по български език и литература „Проф. Боян Пенев“.

Прочети още...

On Air

От 14.01.2015 година официално стартира излъчването на „Радио 125”.  Неговият екип има амбицията то да се развива динамично, спазвайки стандартите на радиоразпръскване, както и да е от полза за възпитанието, обучението и творческото развитие на всички ученици от 125. СОУ. „Радио 125” се стреми да бъде радио не само за учениците на училището, а и за техните приятели, за техните родители, които се интересуват от успехите и проблемите на децата си.

Учене или спорт - а защо не и двете?

125 –то СОУ „Проф. Боян Пенев” съвместно със спорен клуб ДЕМА реализират проект „Ученическа спортна занималня”, съфинансиран по „Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта” на Столична община. Ученическата спортна занималня се осъществява в рамките на четири часа извън учебното време. Програмата включва ежедневно по два часа подготовка на домашните работи и уроците, един час тенис на корт и един час други спортни занимания, включващи лечебна физкултура и подвижни игри. В занималнята участват ученици от четвърти клас, много от които от семейства в неравностойно положение. Проектът е с продължителност десет седмици. Заниманията осигуряват успешно осмисляне на свободното време чрез редуване на учене и спорт, което е добра предпоставка за усвояване на учебния материал, тъй като физическите упражнения са полезни не само за тялото, но и за ума.

25.11.2014 - 001
25.11.2014 - 002
25.11.2014 - 003
25.11.2014 - 004
25.11.2014 - 005