Училище с лице, училище за личности

Конкурси и проекти

Изкуството, което разказва истории

От 8 до 10 ноември 2019 г. хуманитарните паралелки от 125-о училище бяха на лагер-школа в гр. Троян, която по традиция бе съвместна с нашите партньори по Национална програма „Иновации в действие“ от Национална Априловска гимназия, гр. Габрово. Участваха 105 ученици и 9 преподаватели.

Учениците се обучаваха и състезаваха в 15 смесени отбора, като във всеки от тях присъстваше представител на различен випуск. Създадоха се приятелства, интересни проекти и много творческа атмосфера. Различните типове обучения и игри по отбори дадоха невероятното усещането да си част от едно цяло, развиха уменията за екипна работа, а за преподавателите остана удовлетворението за това как справянето с предизвикателства от различно естество провокират творческата изява у учениците.

Част от програмата беше посещението на Орешака и Троянския манастир. Грънчарството безспорно е най-известния троянски занаят. Декорациите и формите са умело изчистени с времето, но римската традиционна глазура върху грънците се използва и до днес от троянските майстори – грънчари. Учениците имаха практикум при майстор – те седнаха и работиха на грънчарско колело, глазираха керамична чиния, правиха глинен отпечатък.

Част от обучението беше в Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян. Той е уникален за страната ни и е единственият, в чиито експозиции в детайли са показани както занаятчийските изделия, така и инструментариумът, различните форми и функционалното предназначение на изделията и разнообразните техники за украса. Изключителен бе и балът, който имаше дрескод – елемент от народна носия. Всички се бяха подготвили старателно, а особено впечатляваща бе Вероника от 10 а клас, която беше облечена в 120-годишна носия, а Симона от Габрово носеше сватбените пендари, които от шест поколения се предават в рода им. Много танци, надпяване и надиграване имаше. Въпреки че съвременните деца все повече се откъсват от корените, нашите демонстрираха, че обучението в 125-о училище създава усещане за национална принадлежност, за сигурност и стабилност чрез традициите и обичаите.

Тази лагер-школа успя да осъществи хармонично преплитане на минало и настояще, на индивидуалност и екипност, и на творческо познание.


Обучение на преподаватели в Европейската организация за ядрени изследвания

Едно незабравимо и вдъхновяващо обучение там, където се разкриват тайните на Вселената

Фабиен Кунис, учител по физика и информатика в 125 СУ „Боян Пенев“ взе участие в програмата за обучение на преподаватели в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) - Женева.

Тази година участниците имаха уникалния шанс да разгледат отблизо ускорителите и детекторите, тъй като в края на 2018 г. всички ускорители и детектори бяха изведени от експлоатация за две години, за да бъдат подобрени модулите. Освен че надгради теоретичните си знания по физика на елементарните частици и на високите енергии, той успя и да усъвършенства знанията и уменията си по STEM (наука, технологии, инженерство и математика). ЦЕРН е мястото, където се раждат новите фундаментални открития в света. Но също така там се правят най-модерните технологични и инженерни решения, които намират приложение не само в науката, но и в технологиите, медицината и почти всички ключови сектори.

За Фабиен един от най-вълнуващите моменти беше възможността да се разгледа отблизо детектора с най-голямо българско участие – CMS, който се намира на 100 метра под земята и е част от най-големия ускорител в света LHC (Large Hadron Collider). По време на обучението си в ЦЕРН Фабиен Кунис успя да се срещне с нобеловия лауреат по физика Самюел Тинг. Това стана по време на посещението в контролната зала на AMS. AMS е абревиатура на Alpha Magnetic Spectrometer (Алфа-магнитен спектрометър). Това е специално създаден детектор, който е изстрелян в космоса и е инсталиран в Международната космическа станция. Неговата мисия е да изучава Вселената, нейния произход, да търси антиматерия и  тъмна материя, като прави подробни изследвания на космическите лъчи. Този проект е осъществен благодарение на проф. Самюел Тинг, който на 40 години получава Нобелова награда по физика за откритието си на частица, наречена псион (psion). Фабиен сподели, че това е била вдъхновяваща среща, която го мотивира да преподава с по-голяма страст модерната физика. Той споделя още, че след това обучение се чувства зареден и „ускорен" за нови предизвикателства през новата учебна година и с нетърпение очаква 15 септември, за да зареди и „ускори" своите ученици по пътя на знанието.


Учениците от 8 а клас проведоха практикум в БНТ

Учениците от 8 а клас - паралелка с профил "Хуманитарен" по проект "Иновативно училище" проведоха своя практикум по Масови комуникации в БНТ на 05.12.2018 г. Въпреки напрегнатата работа, журналистите ги приеха радушно. Осмокласниците успяха да видят и станат част от заснемането до излъчването на обедната емисия новини. Надникнаха в трето и шесто студио на обществената медия. Журналистите от нюзрума ги въведоха в тайните на журналистическата професия и им показаха колко е важна екипната работа. Любезен домакин бе Валери Маринов, експерт по специални проекти към Дирекция „Маркетинг и комуникации” на БНТ.


Мобилизиране на младите европейци в подкрепа на целите на устойчивото развитие

Walk the Global Walk или "Мобилизиране на младите европейци в подкрепа на целите на устойчивото развитие" е eдин проект, който свързва училища, университети, представители на местната власт и гражданското общество от 11 европейски държави. Проект, в който нашето училище е поканено да участва заедно с още пет столични училища. „Голямото обхождане на планетата“ има за цел да насърчава усилията за укрепване на глобалните партньорства между местните власти и местните общности, като създава обща образователна рамка в контекста на формалното образование, която може да подкрепи и популяризира осведомеността за целите на устойчивото развитие. Прoектът е насочен към ученици на възраст от 12 до 18 години и е пряко обвързан с три от целите на ООН за устойчиво развитие: „Устойчиви градове и общности“, „Действия в подкрепа на превенцията на климатичните промени“ и „Мир и справедливост“.

Прочети още...

 

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах