Училище с лице, училище за личности

DeeD :)

 

125 СОУ „Проф. Б. Пенев” е едно от училищата в България, които активно и успешно използват платформата Deed за предизвикателства. Училището има един общ канал, в който са поканени учениците от ІV до ХІ клас. Една от основните цели на платформата е сплотяване на учениците и включването им в различни училищни инициативи.

Представяме интервю на Елена Мечева – педагогически съветник и основен „предизвикател” в канала на 125. СОУ за впечатленията и резултатите от участието на децата в Deed.

Ели, разкажи ни защо работите с Deed, какво ви накара да използвате платформата?

Ели: Платформата беше закупена по предложение на помощник-директор Венелина Николова, честно казано на мен ми беше поставено използването й като задача. Но още в момента на представянето й я харесах и имах много идеи как може да ни е полезна в работата с децата. Хареса ми, че Deed напомня социална мрежа, децата харесват социалните мрежи и в тях няма нищо лошо, стига да се използват по предназначение. А тъй като е социална мрежа само за училището, много спомага за опознаването на децата от различни класове. В Deed имаме деца от 4-ти до 11-ти клас, които иначе не биха се познавали. Тук са заедно, черпят опит един от друг, участват заедно в училищния живот. Много активно използваме платформата и за работа с ученическия съвет. Мога да кажа, че за краткото време, в което работим с Deed, постигнахме с ученическия съвет много повече, отколкото за последните 3 години.

Какво споделят децата от опита си с платформата? 

Ели: Решихме да пуснем предизвикателство специално за обратна връзка от децата: Какво харесвам в Deed. Ето отговорите, които получихме: „Харесвам „Deed“, защото чрез него можем да опознаем хора, с които не си говорим често и не си обръщаме внимание. Deed е по- лесен начин да опознаеш тези хора и те теб.” „Харесвам Deed, защото това е сайт хем свързан с учебния материал хем е забавно. Харесвам го защото е забавно да споделяме своите мнения и също да четем другите. :)” „Deed ми харесва, защото разбираш за идеите на другите и за самите тях. А даже може да разбереш и повече за себе си. Осъзнаваш, че всички са различни по свой собствен начин, което е много хубаво.” „Това заради което харесвам Deed e, че в този сайт за предизвикателства можеш да изразиш личността си и да споделиш интересите си без да се притесняваш.!!!”

Много ни впечатли, че самите деца дават идеи за предизвикателства и тези идеи се превръщат след това в предизвикателства. Чудесно е, че публикувате и името на детето, което е автор. Как се роди тази идея и какви са ви впечатленията?

Ели: Това беше моя идея, тръгна от едно от първите ни предизвикателства: Кой съм аз. В него децата трябваше да се представят, като довършат изреченията: 1.Аз съм… 2.Обичам… 3. Мечтая…. С това предизвикателство искахме самите деца да говорят за себе си, защото в училище често само изискваме от тях, а те имат нужда и обичат да говорят за себе си, имат нужда и да впрегнат в нещо творческо усилията си. Така се роди идеята самите деца да предлагат идеи за предизвикателства. Най-добрите от тях вече ги публикуваме, заедно с името на автора на идеята и авторът е администратор за периода на активност на предизвикателството.

13.11.2014 - 001
13.11.2014 - 002
13.11.2014 - 003
13.11.2014 - 004
13.11.2014 - 005

125 СОУ е едно от училищата, заявили интерес да работи в международен канал с училище в Дания. В какви насоки смяташ, че ще е полезно да се развива този канал?

Ели: В нашето училище децата изучават чужди езици много интензивно, но имат малка възможност да опознаят чужди култури. А несъмнено е обогатяващо да видят нещо различно, да се запознаят с традициите и начина на живот на деца от други страни. С нетърпение очакваме възможността децата от 5 клас нагоре да изпълняват предизвикателства на английски заедно с деца от други страни. Така ще разширяват мирогледа си и ще упражняват езика ежедневно и интензивно, на теми, които са интересни и вълнуващи за тях.

Мислите ли да включите родителите в канала ви в Deed?

Ели: Допитах се до учениците и бяха против да пускаме родителите в това пространство :) Така че то си остава местенце само за ученици и учители.

В какви насоки според вас е добре да развиваме мрежата от училища в Deed и Deed като платформа?

Ели: Бихме се радвали да има възможност за състезание между училища, както в България, така и извън страната. Също, липсва ми възможност за изпращане на съобщения и снимки от награждаването на победителите в предизвикателствата.

 

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах