Училище с лице, училище за личности
125 СОУ
Искам да стана
интериорен дизайнер

Решение за изпълнители на извънкласни дейности

⇢ Решение за изпълнители на извънкласни дейности

 

Обява за провеждане на конкурс за извънкласни дейности в 125 СУ "Боян Пенев"

⇢ Обява за провеждане на конкурс за извънкласни дейности в 125 СУ "Боян Пенев"

 

Начало

TB7: Като истински войници

(08.12.2012 г. , 13:02)

Български математици отново доказаха, че са най-добрите в света. Шестокласници от 125-то училище в столицата и математическата гимназия се върнаха с медали от олимпиадата в Пекин. Как са се подготвили и защо се е наложило да стават седмици наред малко след полунощ, разказа Даниела Пехливанова.

Намираме учениците от шести "А" в кабинета по трудово обучение. От представата ни за подготовка по математика няма и следа. Докато се чудим дали не сме сбъркали стаята, пред нас лъсват пет медала. А знаем, че трябва да са шест. Само за минути, загадката е разгадана – като един истински разсеян математик, капитанът на отбора е напуснал кабинета, в опит да намери загубената по-рано диплома.

Разсеяността на отбора е прословута, подшушнаха и учителите. Това обаче не им попречило да се върнат с медали от Олимпиадата в Пекин. Преди състезанието била въведена желязна подготовка - не само решаване на задачи, но и придобиване на навици за преодоляване на 7-часовата разлика в Азия. Като истински войници, в продължение на няколко седмици, те били задължени да стават в определени часове, под вещия строй на родителите.

Първият ден станали в 7 часа сутринта. На следващия в 6. И така, докато алармата започвала да звъни в 1 през нощта. Въпреки че свикнали да издържат почти без сън, децата не били подготвени за най-голямата изненада на олимпиадата.

В това, че е различно, нашите математици се убедили още щом влезли в залата, където се провежда състезанието – оказало се, че всичките 600-участници ще решават задачи рамо до рамо. Причината за промяната бил регламентът, който дава право на страната-домакин да участва с неограничен брой отбори. По тази причина, в деня на състезанието, се явили сто пекински ученици повече от предварително заявените.

Ако в училището се присъжда титла за най-много контролни, тя отново щеше да е притежание на учениците от 6-ти А. Типично за случая, изборът кой да пътува до Пекин станал именно чрез надпревара от поредица контролни. И въпреки, че математиката е точна наука, балотажът се оказал не толкова предвидим. Конкуренцията, обаче останала в класната стая. В Пекин, действали като един.

С типична скромност момчетата доста трудно признаха, че сега са най-известните в училище. Вместо с по един, се върнали с по три медала. Сега се надяват, че гостите им вкъщи няма да се взират дълго в колекцията им от медали. Или поне до времето, когато успеят да ги заменят, с такива от други математически олимпиади. Следващите две международни са през 2013-та година – едната в Хонг Конг, а другата във Варна.

преглед на публикацията

 

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах