Училище с лице, училище за личности
125 СОУ
Искам да стана
пилот

Решение за изпълнители на извънкласни дейности

⇢ Решение за изпълнители на извънкласни дейности

 

Обява за провеждане на конкурс за извънкласни дейности в 125 СУ "Боян Пенев"

⇢ Обява за провеждане на конкурс за извънкласни дейности в 125 СУ "Боян Пенев"

 

Начало

БНТ: Учениците четат по-трудно

(16.12.2012 18:36 ч.)

Българските четвъртокасници четат все по-трудно. Това показват резултатите от изследването ПЪРЛС, което се провежда в над 50 страни. За последните 10 години четивната грамотност на българските ученици е спаднала осезаемо. И все пак България се подрежда над средното ниво на грамотност спрямо останалите държави.Влизаме в час едно от столичните училища.

В четвърти А клас децата отдавна нямат проблем с четенето.

Жулиета Димитрова - класен ръководител: - Ние винаги си пишем едни писма за лятната ваканция с пожелания макар и вестници, комикси да са, децата да четат на глас и да се упражняват.

Всъщност 93% от учениците, които са участвали в изследването ПЪРЛС, се справят с четенето. При среден резултат от 500 точки за всички страни, българските ученици имат 532 точки. Тоест резултат, който е над средното. Нашите четвъртокласници са се справили по-добре от връсниците си в Нова Зеландия, Словения, Австрия, Франция, Полша и Австралия. Днешните четвъртокласници обаче четат по-лошо отколкото преди десет години.

Светла Петрова - експерт: - Ние всъщност констатираме едно сравнително добро ниво на тяхната четивна грамотност. Те са добри читатели, проблемът е, че във времето тенденцията е негативна и оттук нататък зависи дали ще спрем тази тенденция или ще я обърнем.

Изследването вади на светло още един проблем. Българското училище не успява да стопи разликата между децата, чиито родители помагат с уроците и другите, които трябва да се справят сами.

Ние констатираме, че родители, които посочват, че обичат да четат и за тях книгата е ценност, техните деца, участвали в изследването, имат много по-висок резултат, отколкото тези ученици, които растат в семейства, в които книгата не е ценност.

И така следващото проучване е през 2016. Време, в което министерството има за задача да направи учебните програми по-разбираеми, а учениците - по-мотивирани да ги отварят.

Автор: Ася Методиева

преглед на публикацията

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах