Училище с лице, училище за личности
125 СОУ
Искам да стана
учител по математика

Ограничаване на достъпа на външни лица в сградата на 125 СУ "Боян Пенев"

З А П О В Е Д № РД– 07 – 678 – 1328 / 10.03.2020 г

На основание чл. 258 и чл. 259 от ЗПУО, заповед № РД-01-117/08.03.2020 г. на министъра на здравеопазването и указания на Националния оперативен кризисен щаб за борба с COVID-19 и във връзка с ограничаване на възможността за разпространение на COVID-19 на територията на 125 СУ „Боян Пенев“ се забранява достъпа на външни лица в сградата на училището.

Забраната важи до второ нареждане.

Начало

СТАНДАРТ: Деца събраха 1700 лева, за да спасят ценни книги

(17 Март 2018г.)

Деца от столично училище събраха 1700 лева, за да спасят няколко ценни книги на Софроний Врачански и проф. Иван Шишманов. Инициативата им е част от дарителската кампания на Националната библиотека „Осинови книга".

Уникалният Първи Видински сборник на Софроний Врачански от 1802 година и два екземпляра от първото печатно издание на „Царственик или История българска" от 1844-та се нуждаят от спешна реставрация. Напукани кожени корици, разкъсвания, окисляване и ронлива хартия са само част от проблемите.

„Като разтворим книгата, личат скъсвания, замърсявания от употреба, липса на ъгълчета, страници, които са отделени, петна от намокряне", обяснява Нона Петкова, от отдел„Ръкописи и старопечатни книги" в библиотеката.

С каузата да спасят безценните литературни съкровища от 19 век, се заемат осмокласници. Събират мигновено необходимата сума за реставрацията.

„Не се събират трудно, защото родителите на децата от цялото училище, тъй като всички се включиха, искаха ние децата да сме тази промяна, която да запази историята на България", заявява Вероника Кръстева.

„Сякаш има влечение да се забравяме сами. Идеята беше да направим така, че да не се забравяме", заявява Георги Педаков.

Ограниченият бюджет налага библиотеката да прибегне до кампанията „Осинови книга". По програмата от 2009 година насам са спасени над 16 документа, сред тях е и житието на Свети Йоан Рилски от 1671-ва година.

Но дори и спасени, книгите продължават да са заплашени от унищожение заради постоянните течове в сградата на 65 години.

И докато деца даряват пари, за да спасят книги, държавата не е дала нито един лев до момента, за да спаси рушащата се сграда на Националната библиотека.

преглед на публикацията

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах