Училище с лице, училище за личности
125 СОУ
Искам да стана
микробиолог

Ограничаване на достъпа на външни лица в сградата на 125 СУ "Боян Пенев"

З А П О В Е Д № РД– 07 – 678 – 1328 / 10.03.2020 г

На основание чл. 258 и чл. 259 от ЗПУО, заповед № РД-01-117/08.03.2020 г. на министъра на здравеопазването и указания на Националния оперативен кризисен щаб за борба с COVID-19 и във връзка с ограничаване на възможността за разпространение на COVID-19 на територията на 125 СУ „Боян Пенев“ се забранява достъпа на външни лица в сградата на училището.

Забраната важи до второ нареждане.

Начало

БНТ: Без два комплекта учебници?

(08 септември 2011, 19:48)

 Идеята на просветното министерство учениците до 7 клас да имат по два комплекта учебници, единият да стои в училище и така да се намали тежестта на ученическите чанти е на път да се провали тотално. Оказа се, че тя може да се приложи единствено за децата от трети и седми клас, но не и за всички останали. Причините за това са напълно обективни - за останалите класове просто няма стари учебници, които да могат да се ползват като втори комплект.

За да разберем възможна ли е идеята на просветното министерството за два комплекта учебници, отиваме в едно от столичните училища. Тук ни обясняват, че децата от първи клас не могат да имат втори комплект учебници, защото просто не съществуват стари учебници, които да се използват. Всеки първокласник има индивидуален комплект, който след завършване остава у детето. Как стоят нещата понататък?

Ирена Анастасова- директор на 125-то СОУ:

- Втори и четвърти клас в момента не е изтекъл срокът на годност на учебниците, те продължават да се ползват, там нямаме нови учебници. Значи за начален курс ни остава единствено трети клас, в който ще има нови учебници, там ние сме оставили старите да се ползват.

 Оказва се, че идеята на просветното министерство не може да се осъществи за децата, които имат най-голяма нужда - тези от първи, втори и четвърти клас.

 Продължаваме нататък. За пети и шести клас самото министерство разпореди, че няма да има по два комплекта, защото се печатат нови учебници и не могат да се ползват старите, в които има двусмислици и грешки. Така в крайна сметка се оказва, че по два комплекта може да има само в трети и седми клас. За да облекчат все пак чантите, в това училище решили да използват заключващи се шкафчета за най-малките.

 Петя Динова - учител на 1 клас:

- Учебниците по домашен бит, изобразително изкуство, музика, математика ще си бъдат тука включително и гуменките. Останалите неща ще бъдат отнасяни в къщи, за да видят родителите какво е правило детето през деня.

 Децата ще носят у дома само буквара, читанката и учебните тетрадки. От шкафчетата могат да се възползват обаче само деца на целодневно обучение. И едно послание от учителите към министерството - първо трябва да се облекчи учебното съдържание, а оттам ще олекнат и чантите.

 Автор: Елиана Димитрова

 преглед на публикацията

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах