Училище с лице, училище за личности
125 СОУ
Искам да стана
строителен инженер

Ограничаване на достъпа на външни лица в сградата на 125 СУ "Боян Пенев"

З А П О В Е Д № РД– 07 – 678 – 1328 / 10.03.2020 г

На основание чл. 258 и чл. 259 от ЗПУО, заповед № РД-01-117/08.03.2020 г. на министъра на здравеопазването и указания на Националния оперативен кризисен щаб за борба с COVID-19 и във връзка с ограничаване на възможността за разпространение на COVID-19 на територията на 125 СУ „Боян Пенев“ се забранява достъпа на външни лица в сградата на училището.

Забраната важи до второ нареждане.

Начало

БНТ: Натоварени ли са българските ученици

(04 януари 2011, 19:46)

Учениците вчера не осъществиха намерението си за масов протест, но желанието им за повече ваканция постави един сериозен въпрос - колко са натоварени те. Оказва се, че от години учителите недоволстват от учебните планове и програми, по които са направени учебниците. Съдържанието е твърде обемно и често неясно. Учители и директори настояват просветното министрество най-сетне да започне създаването на нови по-добри учебници. Така и децата ще бъдат разтоварени от многото и ненужни уроци.

В столичното 125-о училище вчера отсъстващите ученици не са били повече от обикновено, обяснява директорът му Ирена Анастасова. Все пак според нея просветното министерство е можело да направи компромис.

Ирена Анастасова - директор на 125-о СОУ: "Аз съм убедена, че диалогът и компромисът са нещото, което трябва да е водещо при решенията и мисля, че министерството можеше да направи този жест към децата, особено като става въпрос за два-три дни - нищо нямаше да се случи."

БНТ: "Ти искаше ли повече дни ваканция ?"

Бояна - 5 клас: "Един, два дни."

БНТ: "Защо?"

Бояна - 5 клас: "Защото то и без това беше съкратена ваканцията и аз съм свикнала от миналите години да е по-дълга."

Според учителите трябва да се мисли за нов график на ваканциите - те да са по-малки, но по-често.

Ирена Анастасова - директор на 125-о СОУ: "Децата са много натоварени и това не е от вчера и от днес и това се знае. Децата наистина се изморяват и то особено малките деца."

И като става дума за умората на учениците, разговорът тръгва към по-сериозния въпрос. Кога най-после просветното министерство ще подготви нови учебни планове и програми, за да могат и авторите да напишат по-добри учебници върху тях? Старите програми са още от 2001година и времето показа, че не са добри и излишно натоварват децата. Материалът стана по-сложен и обемен, а броят на часовете намаля. Най-ужасният пример за учебник, според историчката Гергина Миланова, е този по история за 6 клас.

Гергина Миланова - учител по история: "Непосилно е за деца в 6 клас да изучават конституции, преврати, множество войни, правителства, министри.  Материалът въобще не е съобразен с възрастовите особености."

Трудно се правят нови програми, казват още учителите, ще отнеме 2-3 години, но все пак трябва да се започне. Според тях министерството вече много закъснява с промените. А това е може би най-сериозният проблем на образователната ни система - кога най-после децата ни ще започнат да учат по нормални учебници?

Автор: Елиана Димитрова

преглед на публикацията

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах