Училище с лице, училище за личности
125 СОУ
Искам да стана
микробиолог

Решение за изпълнители на извънкласни дейности

⇢ Решение за изпълнители на извънкласни дейности

 

Обява за провеждане на конкурс за извънкласни дейности в 125 СУ "Боян Пенев"

⇢ Обява за провеждане на конкурс за извънкласни дейности в 125 СУ "Боян Пенев"

 

Начало

БНТ: Преди матурата "две в едно "

(08 май 2012, 17:49)

Напрежение в българските училища преди изпитите "две в едно". Знаете, тази година за първи път матурата след 12-ти клас съвпада с изпита след 7-ми клас за гимназиите. Министерството прибягна към тази мярка, за да намали почивните дни за учениците през май. Оказа се, че при тази сложна организация най-притеснително за директорите е дали техниката ще издържи и дали ще се явят на работа всички квестори.

Помощник-директорът на 125-то СОУ Венелина Николова е станала в четири и е притеснена, макар подготовката за изпита "две в едно" да върви от десет дни.

 Венелина Николова - помощник-директор на 125- то СОУ: - Наистина съм станала в четири, отворила съм имейла, вадила съм списъци. Сутринта съм отишла, взела съм четири кашона с пликове и листи за чернови и тук сега продължаваме

Според Венелина най-големите проблеми се очакват в най-големите училища като това. В понеделник тук ще има и дванайсетокласници, и седмокласници едновременно. Това означава струпване на много деца. За да няма проблеми едните са на третия, другите на четвъртия етаж. По-големият проблем обаче е, че за всички тези деца трябва да се принтират тестове и не е ясно дали техниката ще издържи.

Венелина Николова - помощник-директор на 125- то СОУ: - Дали ще работят копирните машини, въпреки че всичко е прегледано, всичко има, най-притеснителното е интернет и електричество, ако отсъства едно от двете, ако спре токът проблемът става сериозен.

Другият проблем са квесторите. Те идват от други училища, тази година ще са двойно повече и се увеличава вероятността някой да не се яви. Съответно увеличава се и опасността от преписване. Тази година има и техническа новост при 7-ми клас. Трите варианта на преразказа няма да са на дискове, а сутринта в деня на изпита тук ще получат по мейла аудиофайл само с изтегления преразказ. Прави се, за да не изтича информация.

Венелина Николова - помощник-директор на 125- то СОУ: - Ще пуснем файла по радиоуредбата, чува се прекрасно, изключена е за стаите, в които има матура и така че ние просто ще го качим на една флаш-памет и ще го пуснем по уредбата.

Венелина смята, че наистина изпитът "две в едно" ще им спечели два учебни дни в повече, нещо което им е необходимо. Но мисли, че голямата секретност допълнително затруднява училищата. Министър Игнатов пък посъветва днес учениците да не купуват съвременна техника, за да преписват.

Сергей Игнатов - министър на образованието, младежта и науката: - По-лесно е учениците да се явят на матурата с едно радостно чувство и няма начин начин да не успеят.

Матурите, увери той, са проиграни дори с хронометър и е проверена цялата електронна система.

Автор: Елиана Димитрова

преглед на публикацията

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах