Училище с лице, училище за личности

Инициативи

Дебатът – една интелектуална игра

На 20.04.2018 г. учениците от 8 а клас участваха в турнир по дебати с ученици от Национална Априловска гимназия гр. Габрово. Отборът на 125 СУ „Боян Пенев“ спечели оспорваната битка. Дебатът се проведе в три кръга, а отборите включваха 6 участници и 2 резерви. За нашето училище се състезаваха: Вероника Кръстева, Виктория Кирова, Георги Педаков /капитан на отбора/, Руслан Петров, Фани Антонова, Йоанна Йотова. Резерви бяха Калоян Гайдаров и Стоян Колев. След втория кръг Фани беше заменена от Стоян. В края на представянето на аргументите във втори и трети кръг, освен отборите и публиката можеше да задава въпроси. Ирина и Йоанита от 8 а клас помогнаха много на отбора ни със зададените от тях въпроси. Между първи и втори кръг, докото журиращите се съвещаваха, Ния Мицарова представи кратка презентация за нашето училище. Част от журито бяха: Микаела Иванова от 8 а клас, класният ръководител на класа г-жа Таня Кулина и Деница Вълова – заместник-директор и ръководите на отбора. Дебатът се оказа изключително полезен с възможностите, които дава да се работи успешно в екип, да се организират мислите като се излагат ясно, ефективно и убедително, да се защитава позиция чрез конкретни доводи, да се оборват идеи чрез добре обмислени аргументи.

В края на гостуването двете училища подписаха споразумение за сътрудничество, което гарантира нови срещи между учениците на 125 СУ и Национална Априловска гимназия гр. Габрово.

title
title
title
title
title

ДТС "ХОРЦЕ" при 125 СУ "Боян Пенев" в Прага и във Виена

От 31 март до 5 април 2018 г. ДТС "ХОРЦЕ" при 125 СУ "Боян Пенев" участва в VI Международен фестивал на изкуствата "Пролетна приказка" в столицата на Австрия - Виена и столицата на Република Чехия - Прага. Турнето на нашите танцьори съвпадна с най-светлия празник - Великден.

Прочети още...

Приключи първи етап на кампания: „На училище с родители“

Инициативата премина при изключителен интерес от страна на родителите и огромен успех. 136 родители представиха своите професии пред учениците. По време на срещите децата се запознаха с хора – професионалисти в различни области: лекари, учени, треньори, учители, програмисти, военни, пилоти, микробиолози, режисьори, архитекти и много други. Срещите бяха много вълнуващи както за учениците, така и за родителите. През следващата година ще продължим кампанията, защото съвременният живот налага учители и родители да обединят усилията си в името на това децата да получат най-доброто като образование и възпитание.

Прочети още...

Учениците от 125 СУ "Боян Пенев" осиновиха ръкопис на Софроний Врачански

Учениците от столичното 125 СУ “Боян Пенев” се включиха в Дарителската кампания „Осинови книга в НБКМ”. Със събраните от тях повече от 1400 лева ще бъде удължен животът на четири ценни книжовни паметника от фонда на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”

Прочети още...

Дарителска кампания „Осинови книга в НБКМ“

Тази година ще отбележим патронния си празник на 27 април като 125 СУ „Боян Пенев “ осинови книга. Необходими са 1404 лева, за да спасим четири книжовни паметника с изключително значение за нашата култура.

Започваме кампанията в навечерието на Националния ни празник, водени от убеждението, че да съхраним българското означава да запазим своята памет за миналото, за важното, за непреходното. Това е от уроците, които трябва да предадем на децата ни, защото паметта ни прави народ с гордо самосъзнание и самоопределение, защото е важно да имаме здрави корени.

Прочети още...

Практикум по масови комуникации в БНТ

12.01.2018 г. учениците от 8 а клас проведоха своя практикум по Масови комуникации в БНТ.

Денят не бе случаен - 24 часа след като България официално пое председателството на Съвета на ЕС. Медията също не е случайна – телевизията -домакин, която се превърна в основния източник на информация за аудитория по целия свят. Въпреки напрегнатата работа, журналистите приеха радушно учениците от 125 СУ и те станаха част от заснемането до излъчването на една емисия новини. Надникнаха в тайните на журналистическата професия и разбраха колко е важна екипната работа.

Прочети още...

Направихме добро

Както всяка година, така и тази, ученици, родители и учители се обединиха около благотворителни инициативи преди Рождество Христово. Детето, на което всички поискахе да помогнем е Бойана Стоянова.Тя е на 14 години и учи в Немската гимназия в София. През март 2017 година е диагностицирана с тежката диагноза миеловидна левкемия. На Бойана посветихме ежегодния си благотворителен базар и събрахме сумата от 2746,63 лева.

Прочети още...

24 Май

Някъде дълбоко в нас се е вселила традицията, чрез която се прекланяме пред родния си език, онзи невидим културен носител, който ни е опазил като българи във вековния ни път.

Прочети още...

Училище по мото безопасност

В края на учебната година и началото на лятната ваканция, по покана на Училищното настоятелство в 125-то СУ „Боян Пенев“ се проведе второто за град София „Училище по мото безопасност“. Инициативата е част от социалната мото кампания на BMM (Bulgarian Motorcycle Media) – Ние сме хора, не „донори“.

Прочети още...

Дигиталната стая

Дигитална стая ще предложи иновативни методи на обучение по компютърно моделиране и математическа лингвистика

Днес 4 април 2017 г. 125 СУ „Боян Пенев“ представи своята първа смарт класна стая – иновативна математическа лаборатория. Дигиталната стая беше открита на официална церемония с участието на кмета на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова. На събитието присъстваха и акад. Веселин Дренски, директор на Института по математика и информатика (ИМИ) към БАН, доц. д-р Евгения Сендова от ИМИ, акад. Петър Кендеров, председател на управителния съвет на Съюза на математиците в България, Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието – София-град, и ИТ блогърът Иван Ванков Gatakka.

Прочети още...