Училище с лице, училище за личности

В търсене на история

Те видяха част от книгохранилищата на най-голямата културна институция в България, в която се съхраняват и опазват паметници на книжовното и документално културно наследство. Запознаха се с професията на реставратора и станаха част от дейностите за запазването на карти, графики и рисунки, ръкописи, старопечатни книги, фотографии, архивни документи, албуми, документи на пергаментова основа и много други. Наблюдаваха дейностите по запазването на първото издание на романа „Под игото“. Втората част от изнесеното обучение се проведе в зала „История на книгата” , водено от доц. д-р Елена Узунова, архивист от отдел „Ръкописи и старопечатни книги”. Учениците се потопиха в неочакван свят, различен от обичайната библиотечна среда. 13 информационни табла ги водиха по основните следи по пътя на книгата – от най-ранните писмени знаци на човешката цивилизация, оставени върху камък и глинени плочки, през оформянето на първите писмени системи и азбуки и последвалата ги ръкописна книжовна традиция, през революционното изобретение за печат с подвижни букви на Йоханес Гутенберг и развитието на печатарското и издателското дело, до безкрайните възможности на модерните технологии от XXI век. На нашите ученици бяха представени и природните материали за производство на хартия и мастило, начините за декорация и подвързване на книги. Всичко това се случи в зала с 15 витрини с образци на писаното слово, в които са копията на глинени плочки с шумерско и угаритско писмо, на египетски папируси и на образци на гръцка и латинска азбука. Доц. Узунова акцентира върху ръкописната традиция на глаголица и кирилица, представени чрез копия на страници от ценни документи, притежание на Националната библиотека (Енински апостол, Бусинско четириевангелие, Първи, Софрониев препис на „История славянобългарска” от Паисий Хилендарски) и др. Фурор предизвика действащото умалено копие на Гутенбергова преса, както и двете електронни книги, на екрана на които могат да се „разлистят” дигитализираните лични бележници на Левски и на Ботев, „Рибният буквар” на Петър Берон, Софрониевият препис на Паисиевата „История славянобългарска”.

Посещение бе свързано и със създадената традиция всяка година нашето училище да е част от кампанията „Осинови книга“. Тази година сме си поставили амбициозната цел да съберем средства, с които да се реставрира и съхрани един изключителен книжовен паметник – ПСАЛТИР С ПОСЛЕДОВАНИЕ (СЛАВЕЙКОВ ПСАЛТИР) от края на XVI в. Той е сред ранните постъпления от ръкописи и старопечатни книги в Националната библиотека. Бил е част от библиотеката на Петко Р. Славейков. Освен текста и украсата на ръкописа е изключително изящна и включва злато в заставките, инициалите и заглавията. Ръкописът се нуждае от почистване, ръчна реставрация, реставрация на подвързията и кутия за съхранение. Необходимата сума е 3 940 лв.

Надяваме се, че за трета поредна година, в навечерието на най-светлия български празник 24 май с общи усилия ще съберем средства, за да съхраним част от историята ни и българщината.


 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах