Училище с лице, училище за личности

История на училището

Своят летопис 125-то училище води от 1955 – та година. В центъра на София, срещу Народното събрание, на ъгъла на улиците "Иван Шишман" и "Аксаков", върху пепелищата на разрушени от бомбардировките през Втората световна война сгради, израства училище.

125 СОУ Проф. Боян Пенев

През 1955 година училището е открито като 34-то Средно смесено училище. Две години по-късно то прераства в 125-то основно училище. За патрон на училището е дадено името на бившия кмет на София д-р Иван Пашов. През учебната 1970/1971 година 125-то училище освобождава сградата на улица "Шишман" и се мести в новопостроена сграда в кв. "Младост"1 (сегашната сграда на училището).

На 15-ти септември 1970 година новата сграда все още е в строеж и се налага 125-то училище да бъде приютено във втора смяна на съществуващото 118-то ЕСПУ. Условията за работа са тежки. Няма учителска стая, кабинети за директор, заместник-директор и администрация, няма складови помещения, лекарско обслужване, необходимите учебни кабинети и училищен стол. Много малка част преподавателския състав имат желанието за напуснат центъра. Новият състав от ученици и учители диктува създаването на "ново" училище. Традициите на "старото" подсказват идеи, но те се оказват трудно приложими при новите условия. Без промяна остава само името "Д-р Иван Пашов". Тези обективни дадености налагат да се започне работа от самото начало. Официалното откриване на училищната сграда става на 15 септември 1972 година. В двора на училището директорът – Марга Конова заедно с първокласник засаждат бор – същият, чиито връх днес поглежда през прозорците на четвъртия етаж.

125 СОУ Проф. Боян Пенев

На 15 септември 1977 година 125-то ОУ става ЕСПУ с преподаване на руски език. След промените настъпили през 1989 година с решение на Министерството на образованието бившите руски училища прерастват в училища с чуждоезиков профил. В 125-то ЕСПУ започва прием на ученици в подготвителни паралелки след VІІ-ми клас с изучаване на английски, френски и немски езици. Днес 125-то СОУ е едно от най-големите столични училища и второ по големина в район „Младост”. Вече повече от петдесет години ученици на 125-то училище са хиляди момчета и момичета. Днес много от тях са изявени професионалисти в различни области на науката и практиката у нас и по света.

Виртуална разходка:

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах