Училище с лице, училище за личности

TB7: Като истински войници

(08.12.2012 г. , 13:02)

Български математици отново доказаха, че са най-добрите в света. Шестокласници от 125-то училище в столицата и математическата гимназия се върнаха с медали от олимпиадата в Пекин. Как са се подготвили и защо се е наложило да стават седмици наред малко след полунощ, разказа Даниела Пехливанова.

Намираме учениците от шести "А" в кабинета по трудово обучение. От представата ни за подготовка по математика няма и следа. Докато се чудим дали не сме сбъркали стаята, пред нас лъсват пет медала. А знаем, че трябва да са шест. Само за минути, загадката е разгадана – като един истински разсеян математик, капитанът на отбора е напуснал кабинета, в опит да намери загубената по-рано диплома.

Разсеяността на отбора е прословута, подшушнаха и учителите. Това обаче не им попречило да се върнат с медали от Олимпиадата в Пекин. Преди състезанието била въведена желязна подготовка - не само решаване на задачи, но и придобиване на навици за преодоляване на 7-часовата разлика в Азия. Като истински войници, в продължение на няколко седмици, те били задължени да стават в определени часове, под вещия строй на родителите.

Първият ден станали в 7 часа сутринта. На следващия в 6. И така, докато алармата започвала да звъни в 1 през нощта. Въпреки че свикнали да издържат почти без сън, децата не били подготвени за най-голямата изненада на олимпиадата.

В това, че е различно, нашите математици се убедили още щом влезли в залата, където се провежда състезанието – оказало се, че всичките 600-участници ще решават задачи рамо до рамо. Причината за промяната бил регламентът, който дава право на страната-домакин да участва с неограничен брой отбори. По тази причина, в деня на състезанието, се явили сто пекински ученици повече от предварително заявените.

Ако в училището се присъжда титла за най-много контролни, тя отново щеше да е притежание на учениците от 6-ти А. Типично за случая, изборът кой да пътува до Пекин станал именно чрез надпревара от поредица контролни. И въпреки, че математиката е точна наука, балотажът се оказал не толкова предвидим. Конкуренцията, обаче останала в класната стая. В Пекин, действали като един.

С типична скромност момчетата доста трудно признаха, че сега са най-известните в училище. Вместо с по един, се върнали с по три медала. Сега се надяват, че гостите им вкъщи няма да се взират дълго в колекцията им от медали. Или поне до времето, когато успеят да ги заменят, с такива от други математически олимпиади. Следващите две международни са през 2013-та година – едната в Хонг Конг, а другата във Варна.

преглед на публикацията

 

 

 • Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас

   

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах