Училище с лице, училище за личности

БНТ: ​Ученици "осиновиха" четири книги от Националната библиотека

(17 Март 2018 г.)

Ученици от столичното 125-то училище "Боян Пенев" "осиновиха" четири ценни и стари книги, съхранявани в Националната библиотека. Със събраните от тях средства изданията ще бъдат реставрирани и съхранени. Така учениците се присъединиха към кампанията "Осинови книга в Националната библиотека", която продължава вече десет години.

През януари тази година учениците от 8А клас на столичното 125-то училище били на посещение в библиотеката и се запознали с работата на реставраторите. Сами решили да станат "осиновители" на стари издания и с помощта на цялото училище събрали сумата от 1700 лева.

Йоана Йотова, 8А клас: За един народ е важно да пази своето книжовно богатство, по този начин пази своята памет и затова да осиновим книга е много добра кампания.

Деница Вълкова - зам.-директор на 125-то СУ: Младото поколение дава един страхотен урок, защото инициативата е тяхна. Те осъзнаха, че няма как да има бъдеще без минало.

И четирите издания са много ценни. Сред тях се откроява сборникът на Софроний Врачански "Поучения и словосказания" от 1802 година.

Нона Петкова, архивист и координатор на програмата "Осинови книга": Ценна е както заради личността, така и заради отношението към книгата - виждате оформлението е с рамка, преход към неговата мечта за печатна книга, осъществена само 4 години по-късно с "Неделник".

Ще бъдат реставрирани и два екземпляра от първото печатно издание на "Царственик или история българска" от 1844-та година както и студията "Значението и задачата на нашата етнография" на проф. Иван Шишманов.

доц. Антоанета Тотоманова, зам.-директор на Националната библиотека: Изключително благороден жест направиха учениците от училище "Боян Пенев", приемаме го като символ. Искам да благодаря не само на тях, а и на техните учители, защото това е нещо, на което децата трябва да бъдат научени.

Училището направи и още един жест към Народната библиотека - дари книги от личната библиотека на патрона си Боян Пенев като ще бъдат събрани средства и за тяхното реставриране.

Венелина Николова, директор на 125-то СУ: Смятам, че спокойно можем да обявим една ежегодна кампания, в която поне една книга, събрана със средства от нашето училище да бъде възстановена.

Руслан Петров, 8А клас: И се надяваме да не сме единственото училище, да продължат още много училища след нас да правят подобни неща, защото това е културата на България и е важно да бъде запазена.

Инициативата "Осинови книга" е от 2009 година, дарителите обаче досега са едва 28.

Автор: Елиана Димитрова

преглед на публикацията

 

 • Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас

   

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах