Училище с лице, училище за личности
125 СОУ
Искам да стана
учител по математика

Начало

Дарителска кампания „Осинови книга в НБКМ“

Тази година ще отбележим патронния си празник на 27 април като 125 СУ „Боян Пенев “ осинови книга. Необходими са 1404 лева, за да спасим четири книжовни паметника с изключително значение за нашата култура.

Започваме кампанията в навечерието на Националния ни празник, водени от убеждението, че да съхраним българското означава да запазим своята памет за миналото, за важното, за непреходното. Това е от уроците, които трябва да предадем на децата ни, защото паметта ни прави народ с гордо самосъзнание и самоопределение, защото е важно да имаме здрави корени.

Идеята е на учениците от 8 а клас, които на 12 януари 2018 г. посетиха Националната библиотека и се запознаха с работата на реставраторите. Учениците бяха силно впечатлени от досега със старите ръкописи. Осъзнаха, че ако не положим усилия, безвъзвратно можем да загубим част от своята памет и история. Така се роди идеята да се присъединим към Дарителска програма „Осинови книга в НБКМ“.

Спряхме се на четири книги. След като изпратихме запитване, реставраторите от Националната библиотека направиха експертна оценка на четирите книжовни паметника:

  • Ръкопис на Софроний Врачански от 1802 г.

  • Два екземпляра от първото печатно издание на Царственик или История българска от 1844 г.

  • Студия на проф. Ив. Шишманов с посвещение на проф. Марин Дринов.

Прилагаме експертизата:

Дарителска кампания „Осинови книга в НБКМ“
Дарителска кампания „Осинови книга в НБКМ“
Дарителска кампания „Осинови книга в НБКМ“
Дарителска кампания „Осинови книга в НБКМ“

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах