Училище с лице, училище за личности
125 СОУ
Искам да стана
микробиолог

Начало

БНТ: ​Ученици "осиновиха" четири книги от Националната библиотека

(17 Март 2018 г.)

Ученици от столичното 125-то училище "Боян Пенев" "осиновиха" четири ценни и стари книги, съхранявани в Националната библиотека. Със събраните от тях средства изданията ще бъдат реставрирани и съхранени. Така учениците се присъединиха към кампанията "Осинови книга в Националната библиотека", която продължава вече десет години.

През януари тази година учениците от 8А клас на столичното 125-то училище били на посещение в библиотеката и се запознали с работата на реставраторите. Сами решили да станат "осиновители" на стари издания и с помощта на цялото училище събрали сумата от 1700 лева.

Йоана Йотова, 8А клас: За един народ е важно да пази своето книжовно богатство, по този начин пази своята памет и затова да осиновим книга е много добра кампания.

Деница Вълкова - зам.-директор на 125-то СУ: Младото поколение дава един страхотен урок, защото инициативата е тяхна. Те осъзнаха, че няма как да има бъдеще без минало.

И четирите издания са много ценни. Сред тях се откроява сборникът на Софроний Врачански "Поучения и словосказания" от 1802 година.

Нона Петкова, архивист и координатор на програмата "Осинови книга": Ценна е както заради личността, така и заради отношението към книгата - виждате оформлението е с рамка, преход към неговата мечта за печатна книга, осъществена само 4 години по-късно с "Неделник".

Ще бъдат реставрирани и два екземпляра от първото печатно издание на "Царственик или история българска" от 1844-та година както и студията "Значението и задачата на нашата етнография" на проф. Иван Шишманов.

доц. Антоанета Тотоманова, зам.-директор на Националната библиотека: Изключително благороден жест направиха учениците от училище "Боян Пенев", приемаме го като символ. Искам да благодаря не само на тях, а и на техните учители, защото това е нещо, на което децата трябва да бъдат научени.

Училището направи и още един жест към Народната библиотека - дари книги от личната библиотека на патрона си Боян Пенев като ще бъдат събрани средства и за тяхното реставриране.

Венелина Николова, директор на 125-то СУ: Смятам, че спокойно можем да обявим една ежегодна кампания, в която поне една книга, събрана със средства от нашето училище да бъде възстановена.

Руслан Петров, 8А клас: И се надяваме да не сме единственото училище, да продължат още много училища след нас да правят подобни неща, защото това е културата на България и е важно да бъде запазена.

Инициативата "Осинови книга" е от 2009 година, дарителите обаче досега са едва 28.

Автор: Елиана Димитрова

преглед на публикацията

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах