Училище с лице, училище за личности

Инициативи

Микаела от 11 а клас - посланик на Финландия за един ден

През изминалия месец, 23 момичета от цялата страна станаха посланици на различни страни за един ден, сред избраните бе Микаела Иванова от 11 а клас. Инициативата за четвърта поредна година предоставя възможността на младите хора да разберат какво е да бъдеш посланик, насърчавайки интереса им към дипломацията. Микаела работи съвместно с Н. Пр. Кристина Кувая, посланик на Република Финландия.

Прочети още...

Награди "Ученик на годината" и "Учител на годината"

На 22 май 2020 година на скромна церемония в двора на любимото 125 училище г-жа Венелина Николова връчи ежегодните награди „Учител на годината“ и „Ученик на годината“. Номинираните учители и ученици засадиха дръвчета в училищния двор, символ на живота и бъдещето, и получиха своите плакети. Номинираните за ученик на годината Йоана Младенова от 4 в клас и Ивайла Радкова от 9 б клас, и ученикът на годината Георгий Можейко от 7 ж клас са гордост за техните преподаватели и класни ръководители.

Прочети още...

В търсене на история

На 11.02.2020 г. учениците от 8 а клас с профил „Хуманитарни науки“ проведоха практикум в лабораторията по консервация и реставрация на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Прочети още...

Журналисти от спортните новини на БТВ на гости в 125 СУ

Учениците питат, а журналистите този път отговарят. Без сценарий и без предварително подготвени въпроси, и отговори. Така протече срещата на журналистите от спортните новини на БТВ и учениците от хуманитарните паралелки на 125 СУ.

Срещата е част от обучението им по иновативния учебен предмет „КУЛТУРА, КРЕАТИВНОСТ, КОМУНИКАЦИЯ“ и дисциплината „Масови комуникации“. Инициативата даде възможност на учениците да научат повече за журналистическата професия и да разберат как да оценяват по критичен начин същността, похватите и влиянието на медийните послания и продукции.

Гости на нашето училище бяха Владислава Лазарова – главен продуцент на спортните новини на БТВ и журналистите Димитър Тасев и Иван Боянов. Учениците задаваха въпроси, свързани с пряката журналистическа работа – как се прави разследване, колко време отнема, как се проверяват фактите, дали са били подвеждани, дали са разпространявали непроверена новина. Димитър Тасев и Иван Боянов им разказаха за срещите си с големи имена в областта на спорта, както и забавни случки от работата си.

Провокирани от непринуденото и приятелско отношение на журналистите, учениците демонстрираха огромен интерес около работата им и журналистическата етика, а срещата се превърна в емоционална медийна фиеста.


Един незабравим ден

По покана на летище „София“ на 18.01.2019 г. учениците от 3 в и 4 е класове с класни ръководители г-жа Росица Горанова и г-жа Розина Илчова се включи в доброволческата инициатива – „Училище за авиация“. Гостоприемни домакини на децата бяха лично изпълнителният директор на летище София – г-н Владимир Рапонджиев и председателят на борда на директорите на летище София г-жа Ася Иванова.

Прочети още...

Ученици тръгнаха по стъпките на големите български археолози

Ученици от 8 „а“ клас се запознаха с популярната страна на археологията по време на своето посещение на разкопките на късноримското селище край с. Покровник, Благоевградско. Инициативата се осъществява в резултат на партньорството между 125 СУ „Боян Пенев“ и Националния археологически институт с музей (НАИМ) към БАН и е част от новата учебна програма „Иновативно училище“ и практикумите, включени в нея. Екипът на доц. д-р Здравко Димитров от НАИМ даде възможност на бъдещите археолози да се докоснат до цялостната атмосфера на археологическото проучване, като ги запозна с основните принципи, при които се осъществяват разкопките, и с начина на описване и първоначално съхраняване на артефактите, преди те да бъдат предадени за реставрация. Осмокласниците научиха и как да разкриват и определят културни слоеве. Не на последно място те станаха свидетели как бе открита бронзова монета от Античността, участваха в изваждането от пръстта на частично запазен керамичен съд и видяха човешките скелети, намерени по-рано в разкритите гробове. „Това партньорство е прекрасна възможност да събудим любопитството на децата и сами да научат повече за историята на България, както и да осъзнаят колко е важно да съхранят миналото, за да го предадат на бъдещите поколения. И няма по-пряк път да постигнем това освен на терен – с шпакла и четка в ръка. С нетърпение очакваме да видим как учениците ни ще използват новите си археологически умения, за да намерят сами още скрити съкровища“, каза Палма Никлева, учител по история и ръководител на практикумите по археология в 125 СУ „Боян Пенев“.

Ученици от 125 СУ по стъпките на големите български археолози
Ученици от 125 СУ по стъпките на големите български археолози
Ученици от 125 СУ по стъпките на големите български археолози
Ученици от 125 СУ по стъпките на големите български археолози

Лора и Стоян от „Бон Апети“ се присъединиха...

Лора и Стоян от „Бон Апети“ се присъединиха към „Европейското кулинарно пътешествие на учениците от 125 СУ „Боян Пенев“

На 22 май 2018 г. кулинарните майстори Лора Найденова и Стоян Сейменски гостуваха на учениците от 125 СУ „Боян Пенев“ и им разказаха с какво е уникална българската кухня, а след това им раздадоха специални готварски книжки с рецепти от всички държави-членки на Европейския съюз. Готварската книжка е дело на учениците от трети до шести клас. Всеки клас избра да приготви характерна кулинарна рецепта на държава, член на Европейския съюз. Инициативата се организира по случай първото ни председателство на Съвета на ЕС и се провежда под мотото „Единство в многообразието“.

Прочети още...

Дебатът – една интелектуална игра

На 20.04.2018 г. учениците от 8 а клас участваха в турнир по дебати с ученици от Национална Априловска гимназия гр. Габрово. Отборът на 125 СУ „Боян Пенев“ спечели оспорваната битка. Дебатът се проведе в три кръга, а отборите включваха 6 участници и 2 резерви. За нашето училище се състезаваха: Вероника Кръстева, Виктория Кирова, Георги Педаков /капитан на отбора/, Руслан Петров, Фани Антонова, Йоанна Йотова. Резерви бяха Калоян Гайдаров и Стоян Колев. След втория кръг Фани беше заменена от Стоян. В края на представянето на аргументите във втори и трети кръг, освен отборите и публиката можеше да задава въпроси. Ирина и Йоанита от 8 а клас помогнаха много на отбора ни със зададените от тях въпроси. Между първи и втори кръг, докото журиращите се съвещаваха, Ния Мицарова представи кратка презентация за нашето училище. Част от журито бяха: Микаела Иванова от 8 а клас, класният ръководител на класа г-жа Таня Кулина и Деница Вълова – заместник-директор и ръководите на отбора. Дебатът се оказа изключително полезен с възможностите, които дава да се работи успешно в екип, да се организират мислите като се излагат ясно, ефективно и убедително, да се защитава позиция чрез конкретни доводи, да се оборват идеи чрез добре обмислени аргументи.

В края на гостуването двете училища подписаха споразумение за сътрудничество, което гарантира нови срещи между учениците на 125 СУ и Национална Априловска гимназия гр. Габрово.

title
title
title
title
title

ДТС "ХОРЦЕ" при 125 СУ "Боян Пенев" в Прага и във Виена

От 31 март до 5 април 2018 г. ДТС "ХОРЦЕ" при 125 СУ "Боян Пенев" участва в VI Международен фестивал на изкуствата "Пролетна приказка" в столицата на Австрия - Виена и столицата на Република Чехия - Прага. Турнето на нашите танцьори съвпадна с най-светлия празник - Великден.

Прочети още...

Приключи първи етап на кампания: „На училище с родители“

Инициативата премина при изключителен интерес от страна на родителите и огромен успех. 136 родители представиха своите професии пред учениците. По време на срещите децата се запознаха с хора – професионалисти в различни области: лекари, учени, треньори, учители, програмисти, военни, пилоти, микробиолози, режисьори, архитекти и много други. Срещите бяха много вълнуващи както за учениците, така и за родителите. През следващата година ще продължим кампанията, защото съвременният живот налага учители и родители да обединят усилията си в името на това децата да получат най-доброто като образование и възпитание.

Прочети още...

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах